مقالات

قوانین مرتبط دسترسی با طناب ROPE ACCESS

کار در ارتفاع با روش دسترسی با طناب

دسترسی با طناب به عنوان یک روش کارآمد، سریع و ایمن برای کار در ارتفاع و دسترسی به نقاط مرتفع و خطرناک مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل خطراتی که برای شاغلان در این بخش وجود دارد آیین نامه ها و استانداردهایی مانند LOLER ، ISO 22846 ، IRATA ، EN 12841 ، دستورالعمل وزارت کار ایران و… در جهان و ایران نوشته شده اند. رعایت این اصول و قوانین مرتبط دسترسی با طناب (کار با طناب) تا حد زیادی بروز حوادث در این حوزه را کاهش می دهد.

قوانین مرتبط دسترسی با طناب به صورت بین المللی

آیین نامه LOLER ، ISO 22846 ، IRATA ، EN 12841 و… نمونه هایی از استانداردهای ایمنی خارجی در حوزه کار در ارتفاع هستند.

IRATA (انجمن بین المللی دسترسی با طناب)

انجمن بین المللی irataشرکت و انجمن بین المللی IRATA در جهان به عنوان یک نهاد معتبر و پیشتاز در زمینه آموزش و بروزرسانی استانداردها و قوانین مرتبط دسترسی با طناب است. شرکت ها و افراد شاغل در حرفه کار در ارتفاع می توانند با گذراندن دوره های مربوطه که توسط برخی از شرکت ها در ایران برگزار می شود، گواهینامه ایراتا را دریافت نمایند و به عنوان یک تکنسین کار در ارتفاع در سطوح فنی 1، 2 و 3 فعالیت نمایند.

انجمن بین المللی IRATA برای ارتقا ایمنی در زمان کار روی آموزش کارکنان، استفاده از تجهیزات حفاظت فردی PPE استاندارد و بازرسی منظم تجهیزات فنی دسترسی با طناب تاکید می کند.

استاندارد ISO 22846 در حوزه کار در ارتفاع

سازمان بین المللی استاندارد (ISO) به طور کلی استانداردهای مختلفی را در زمینه ایمنی کار در ارتفاع تدوین کرده است، از جمله آنها می توان به استاندارد ISO 22846 اشاره کرد. در سال های اخیر، با توجه به افزایش استفاده از سیستم های دسترسی با طناب در صنایع مختلف، استاندارد ISO 22846 به یکی از مهم ترین استانداردهای بین المللی در این زمینه تبدیل شده است. این استاندارد به عنوان یک مرجع برای تولیدکنندگان تجهیزات دسترسی با طناب، پیمانکاران و کارفرمایان در سراسر جهان مورد استفاده قرار می گیرد.

آیین نامه OSHA و قوانین دسترسی با طناب

کار در ارتفاع و دسترسی با طناباداره ایمنی و بهداشت ایالات متحده آمریکا (OSHA) قوانین مرتبط دسترسی با طناب را که روی استاندارد تجهیزات، آموزش اصولی نیروهای شاغل و بازرسی های دوره ای ابزار فنی توسط کارشناسان تمرکز دارد تدوین نموده است.

قوانین OSHA برای تمامی بخش ها مانند سیستم حفاظت از سقوط (فال ارست)، نقاط مهار یا نقاط لَنگر، کمربند ایمنی، آموزش کارکنان، بازرسی از تجهیزات و … اصول و استانداردهایی را تعیین نموده است. به طور مثال کارفرمایان باید از سیستم های حفاظت از سقوط (مانند هارنس، طناب های ایمنی و نرده های محافظ) برای افرادی که در ارتفاع ۱.۸ متر یا بیشتر کار می کنند، استفاده کنند. همچنین نقاط مهاری که در پروژه مورد استفاده قرار می گیرند باید توسط افراد باتجربه نصب شوند به گونه ای که توانایی تحمل فشار حداقل ۲۲۲۴ نیوتن را به ازای هر کارگر داشته باشند.

EN 12841 استاندارد اروپایی در مورد قوانین دسترسی با طناب

استاندارد EN 12841 به طور تخصصی به کیفیت و کارآمدی تجهیزات دسترسی با طناب می پردازد. مقاومت و استحکام، طراحی و تکنولوژی ساخت، مواد اولیه، دستورالعمل های استفاده و نگهداری و… فاکتورهایی هستند که در این استاندارد ابزارهای فرود، صعود و اتصالات را مورد بررسی قرار می دهند.

به طور مثال مطابق معیارهای EN 12841 :

  • طراحی و ساختار ابزار کار در ارتفاع باید به شکلی باشند که تاثیرپذیری آنها از خطاهای انسانی بسیار پایین باشد .
  • مواد اولیه در ساخت باید در شرایط گوناگون آب و هوایی کارایی خود را از دست ندهند.
  • کاربین ها حتما باید دارای سیستم قفل شونده باشند.

آئین نامه مربوط به عملیات و تجهیزات بالابرنده در بریتانیا 1998 (LOLER)

LOLER مجموعه قوانینی است که در بریتانیا روی استاندارد بالابرها و تجهیزات وابسته تاکید می کند. هدف لولر این است که از موارد ایمنی زیر اطمینان حاصل کند:

  • تمامی عملیات و دستگاه های مربوط به سیستم بالابرنده بطور دقیق و متناسب با میزان تناژ طراحی و مدیریت شده باشند.
  • روی جرثقیل ها، طناب ها، بالابرها و زنجیرها باید به طور واضح اطلاعاتی مانند حداکثر بار مجاز، تاریخ بازرسی و دستورالعمل های استفاده درج شوند.
  • بازرسی ها باید در سه نوبت قبل از استفاده، حین استفاده (در فواصل 6 تا 12 ماه) و بعد از تعمیرات کلی انجام شوند.

قوانین مرتبط دسترسی با طناب در ایران

کاردر اتفاع در ایراندر ایران وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای به حداقل رساندن حوادث کار در ارتفاع و ارتقا ایمنی محیط کار دستورالعمل هایی را تحت عنوان آیین نامه ایمنی کار در ارتفاع تهیه کرده است. این آیین نامه در ابتدا به تعریف اصطلاحات کلیدی این حوزه کاری می پردازد. به طور مثال اصطلاحات «دسترسی با طناب» و «کار در ارتفاع» را به صورت زیر تعریف می کند:

  • دسترسی با طناب: اين روش شامل دو سامانه ايمن و مجزا مي باشد : يكي به عنوان طناب دسترسي و ديگري تحت عنوان طناب پشتيبان عمل مي نمايد كه شامل كمربند حمايل بند كامل بدن همراه با وسايل ديگري براي صعود و فرود به جايگاه كار ، و يا از آن و نيز موقعيت استقرار مناسب استفاده مي شود.
  • کار در ارتفاع: هر كار يا فعاليتي كه موقعيت انجام آن، در ارتفاع بيش از 1/2 متر نسبت به سطح مبنا انجام گيرد.

این دستورالعمل در فصل های مختلف تمامی مواد قانونی و اصولی را که باید توسط کارفرما یا عامل در ارتفاع رعایت شود بر می شمارد. در این آیین نامه مواد 94 تا 98 در مورد استاندارد ملی دسترسی با طناب صحبت می کنند.

  • ماده 94: شخص ذيصلاح بايد نسبت به ايجاد نقاط تكيه گاهي ايمن ، نصب و جمع آوري طناب هاي عمليات و پشتيبان براي عامل كار در ارتفاع اقدام نمايد.
  • ماده 95: شخص ذيصلاح بايد قبل از شروع هر شيفت كاري نسبت به ابلاغ دستورالعمل اجرايي شروع به كار عامل كار در ارتفاع اقدام نموده و مجوز شروع به كار وي را صادر نمايد.
  • ماده 96: در عمليات دسترسي با طناب حضور تيم يا فرد نجات دهنده الزامي است.
  • ماده 97: عامل كار در ارتفاع بايد همواره داراي حداقل دو نقطه اتكاء يا تماس بوده و هر يك از نقاط اتكاء بايد بصورت مجزا به يك تكيه گاه ايمن متصل شده باشند.
  • ماده 98: استفاده بيش از يك نفر به صورت همزمان از يك طناب ممنوع است.

نتیجه گیری

اطلاع از قوانین مرتبط دسترسی با طناب و کار در ارتفاع مانند LOLER ، ISO 22846 ، IRATA ، EN 12841 ، دستورالعمل وزارت کار ایران و کسب گواهینامه های مرتبط علاوه بر اینکه حوادث ناشی از کار را کاهش می دهد بر روی سرعت و کیفیت تکنیک دسترسی با طناب نیز اثر گذار هستند. شرکت ایمن آفرینان ارتفاع (لایف لاین) سعی نموده تا به صورت مستمر اطلاعات خود را نسبت به استانداردهای حوزه کار در ارتفاع به روز نگه دارد. بنابراین پروژه هایی مانند نصب لایف لاین عمودی یا افقی و پیاده سازی توری ایمنی در  این شرکت همواره با بالاترین کیفیت انجام می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *